Ziekenhuis maakt zelf geneesmiddel

12/04/18 om 04:00 - Bijgewerkt om 08:51

U dacht dat de exuberante prijzen van geneesmiddelen iets was waar alleen België mee kampt? In Nederland klinken dezelfde luide stemmen dat geneesmiddelen voor zeldzame ziekten onaanvaardbaar duur zijn. Het AMC in Amsterdam besloot niet langer te roepen, maar te handelen. Het maakt nu zelf een van de dure weesgeneesmiddelen.

Ziekenhuis maakt zelf geneesmiddel

medical pills industry factory and production indoor © Zoonar/WWW SHOCK CO

Het gaat om een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Bovendien - en dat is een primeur - hebben de Nederlandse zorgverzekeraars al beloofd dat ze het nieuwe middel gaan vergoeden.

Het medicijn van het AMC is vergelijkbaar met het peperdure middel van farmaceut Leadiant. Maar dat middel was op korte tijd vijf keer zo duur geworden. De verzekeraars besloten daarom om het niet meer terug te betalen. AMC heeft dus nu besloten om het zelf te maken en heeft een leverancier van grondstoffen in China gevonden. Eén probleem: de geneesmiddelenwetgeving in Nederland laat apothekers alleen toe om geneesmiddelen te maken voor de eigen patiënten. Patiënten die niet behandeld worden in het AMC zouden er dus geen gebruik van kunnen maken... Voor die paar mensen wordt nu naar een 'creatieve' oplossing gezocht.