Ware malaise in Nederlandse ziekenhuizen

04/10/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:50

De Nederlandse ziekenhuizen kreunen onder het personeelstekort. Specialisten in de ziekenhuizen aan de grens met België hangen hun jas in Nederland aan de haak en steken de grens over of starten een praktijk buiten het ziekenhuis. De zoektocht naar geschikt personeel zorgt er zelfs voor dat operaties niet doorgaan, gewoonweg uit gebrek aan medisch personeel, ook verpleegkundigen.

Ware malaise in Nederlandse ziekenhuizen

© lev dolgachov

Het Nederlandse dagblad De Stentor kloeg de situatie eerder deze week aan. In de Gerleziekenhuizen - met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen -, Isala in Zwolle en Meppel en de Flevolandse ziekenhuizen van de MC Groep is er een chronisch tekort aan artsen en verpleegkundigen. "In een jaar tijd verdubbelde het aantal vacatures voor medisch personeel tot 2200", schrijft de krant.

De malaise in de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen die vorige zomer begon, blijft duren. Geplande operaties worden uitgesteld. Operaties aan gewrichten, kaak en plastische chirurgie worden op de lange baan geschoven om plaats te maken voor acute zorg en kankerbehandelingen. Hét grote probleem van de Gelreziekenhuizen zijn specialistische verpleegkundigen zoals operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. De wil om hen aan te werven is groot, maar het personeel is er gewoon niet. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kent het probleem en ziet ook hoe niet-acute operaties - zoals deze tegen ouderdomsziekten - gewoonweg worden uitgesteld.