Rodin naar het ziekenhuis

02/11/17 om 02:30 - Bijgewerkt om 09:59

Precies honderd jaar na zijn overlijden gaat Rodin naar het ziekenhuis. Gedurende twee maanden zullen kinderen van 5 tot 17 van de afdelingen oncohematologie en pediatrie van het Hôpital d'Enfants Margency in Parijs kunnen deelnemen aan een artistiek project rond de beeldhouwkunst van de Franse beeldhouwer. Het project kreeg op 30 oktober een première in het Musée Rodin, eveneens in Parijs.

Rodin naar het ziekenhuis

Gedurende twee maanden kunnen kinderen in een ziekenhuis in Parijs aan de slag met Rodin. © /

Het menselijk lichaam is het centrale thema in het oeuvre van Auguste Rodin (1840-1917). Dat is ook de reden waarom de Franse ministeries van Volksgezondheid en van Cultuur de beeldhouwer centraal stellen in hun nieuwste project: Rodin va à l'hôpital. Sedert 20 jaar werken de twee ministeries nauw samen om de culturele en de ziekenhuiswereld te verbinden met projecten in ziekenhuizen die een groot publiek kunnen bereiken.

De kinderen van de afdeling oncohematologie en pediatrie met ernstige pathologieën kunnen samen met hun ouders en het ziekenhuispersoneel deelnemen aan workshops en ateliers waarbij zij beelden kunnen creëren naar het voorbeeld van de grootmeester, Auguste Rodin, om op die manier even hun zorgen opzij te zetten. Het Musée Rodin stelt een aantal kopieën in was van meesterwerken als De denker en De kus ter beschikking. De door de kinderen vervaardigde kunstwerken zullen gedurende de duur van het project in het ziekenhuis worden tentoongesteld.