Ook Nederlandse ziekenhuizen zitten in het rood

19/10/17 om 04:00 - Bijgewerkt om 09:19

Dacht u dat de financieel precaire situatie van zoveel Belgische ziekenhuizen een typisch Belgisch probleem is? Kijk dan maar eens over de grens. Bijna een kwart van de algemene ziekenhuizen in Nederland staat er financieel niet goed voor. En dit is nog maar het begin want, net zoals in België, zien de Nederlandse ziekenhuizen een tijd tegemoet waarin 1,9 miljard euro moet bespaard worden in de curatieve zorg.

Ook Nederlandse ziekenhuizen zitten in het rood

Waiting room, Intensive Care Unit ICU, Donostia Hospital, San Sebastian, Donostia, Gipuzkoa, Basque Country, Spain © © Javier Larrea

Dat concludeert BDO Accountants en Adviseurs in zijn financiële stresstest op basis van de jaarverslagen van 66 algemene ziekenhuizen. Volgens de test staat het in Geleen en Heerlen gevestigde Zuyderland Medisch Centrum er heel slecht voor. Dat komt omdat het Limburgse ziekenhuis net een fusie heeft doorlopen. Het Zuyderlandziekenhuis kondigde eerder al een bezuinigingsoperatie aan. Investeringen worden uitgesteld en personeel aan de deur gezet.

Fusies en verbouwingen

Een analyse toont overigens aan dat net fusies en verbouwingen een zware hypotheek leggen op de kosten die het ziekenhuis heeft. Men lost dat heel vaak op door banen te schrappen en investeringen uit te stellen. Schrijnend is het overigens dat de stresstest ook uitwijst dat maar liefst zes ziekenhuizen er na een fusie slechter voorstaan dan voor de fusie.

Het resultaat van alle algemene ziekenhuizen samen was vorig jaar 217 miljoen euro. Dat is 33 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Grotere ziekenhuizen noteren weliswaar stijgende omzetten, maar halen wel lagere resultaten door de dalende marges. De solvabiliteit van de ziekenhuizen is er wel op verbeterd, maar dat is dan ook het enige goede nieuws want de financiële situatie waarin de ziekenhuizen zich nu bevinden laat weinig marge voor investering en innovatie.

In het regeerakkoord hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat er in deze legislatuur nog 40 miljoen wordt geïnvesteerd in eHealth. Maar tegelijkertijd moet er ook in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de ziekenhuizen bijkomend 2 miljard euro bespaard worden.