Nierpasje tonen voor veilig medicatiegebruik

15/03/18 om 01:30 - Bijgewerkt om 08:34

In Nederland is het al verplicht: de labowaarden van nierpatiënten worden automatisch ook naar de apotheker gestuurd zodat hij er rekening mee kan houden als hij de medicatielijst overloopt. In de Kempen heeft men nu een gelijkaardig initiatief. Naar aanleiding van de Wereldnierdag op donderdag 8 maart hebben artsen en apothekers uit de Kempen het gebruik van een nierpasje geïntroduceerd.

Nierpasje tonen voor veilig medicatiegebruik

3D computed tomographic CT scan reconstruction of the abdominal aorta, showing the renal arteries going to the kidneys in orange and the division of the aorta into the common iliac arteries in the pelvis. © © ICVI-CCN-VOISIN/PHANI

Op het nierpasje staat hoeveel de werking van hun nieren nog bedraagt. Het is de verantwoordelijkheid van de patiënt om dat nierpasje bij elk bezoek aan de arts of aan de apothker aan de zorgverlener voor te leggen.

Gemiddeld heeft één op 25 personen een gevorderde vorm van nierfalen. Dat heeft consequenties voor de uitscheiding van diverse geneesmiddelen. Meestal hebben nierpatiënten een lagere dosis van een geneesmiddel nodig. Dat betekent dat de maximale dosis - ook van eenvoudige geneesmiddelen zoals paracetamol - lager ligt dan bij gezonde burgers. Maar ook diabetesmiddelen en antibiotica moeten worden aangepast. Bovendien moet er rekening gehouden worden met de bijwerking van bepaalde geneesmiddelen omdat ze sowieso al toxisch zijn voor de nieren.

Op het nierpasje staat in welke stadium van nierfalen de patiënt zich bevindt. Zo kunnen artsen of apothekers daar rekening mee houden wanneer ze medicatie voorschrijven of meegeven. De nierpas is een initiatief van de Huisartsenvereniging Regio Turnhout en regio Zuiderkempen, de Kempische Farmaceutische Kring en het Ziekenhuisnetwerk Kempen.

Lees meer over: