Nederland: één groot centrum kinderoncologie geopend

07/06/18 om 08:00 - Bijgewerkt om 09:40

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het nieuwe gebouw van Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht geopend. Het is het schoolvoorbeeld van wat een referentiecentrum moet zijn : Nederlands onderzoek naar kanker en de zorg voor kinderen met kanker wordt op één plaats samengebracht zodat dat werk beter kan worden uitgevoerd dan wanneer dit verspreid over het land wordt gedaan. Ook kan kennis beter worden uitgebouwd.

Het gebouw is kindvriendelijk ingericht, met standaard ouder-kindkamers. Ieder jaar krijgen bijna zeshonderd kinderen in Nederland kanker en sommige vormen van kinderkanker komen maar een keer of vijf per jaar voor. Eén op de vier patiëntjes bezwijkt aan de ziekte. Plannen voor één nationaal kinderoncologisch centrum ontstonden al meer dan tien jaar geleden, onder meer bij ouders van kinderen met kanker.

Onderzoek en behandeling werd tot nog toe gedaan in zeven verschillende universitaire ziekenhuizen. Met die versnippering van kennis en ervaring is het gedaan, terwijl er ook nog financiële voordelen zijn.

ANP