Klamboe voor patiënten met EHS

16/11/17 om 02:30 - Bijgewerkt om 09:55

Het Gelre in het Nederlandse Zutphen heeft een echte primeur: patiënten die lijden aan elektrohypersensiviteit - het extreem gevoelig zijn aan allerlei straling - krijgen een soort klamboe rond hun bed, een baldakijn gemaakt van 80 procent nylon en 20 procent zilver. Met deze baldakijn kunnen hoogfrequente velden, zoals wifi-straling, worden gedempt.

Klamboe voor patiënten met EHS

Abstract word cloud for Contactless energy transfer with related tags and terms © © radiantskies

Patiënten die lijden aan elektrohypersensiviteit (ook wel EHS genoemd) reageren extreem heftig op straling. Volgens experts lijdt zo'n drie procent van de bevolking aan EHS, maar worden die patiënten vaak niet echt serieus genomen. Voor België zou dat immers betekenen dat zo'n 160.000 Belgen last hebben als ze in de buurt komen van gsm's, wifi etc.

EHS is hier geen erkende ziekte, in Nederland ook niet. Andere landen zoals Zweden en Noorwegen erkennen EHS wel.

Patiënten met EHS vermijden alle vormen van straling want blootstelling eraan veroorzaakt slapeloosheid, spierkrampen, oorsuizen, bloeddrukdaling en een dodelijke vermoeidheid. Beschermkledij bestaat wel, zodat de patiënten wel naar buiten kunnen als dat echt nodig is.

Met de installatie van de klamboes is het Gelreziekenhuis in Zutphen een van de weinige zorginstellingen die de ziekte serieus neemt en ook maatregelen treft.