Afscheidnemend topman Peter Degadt: kabinetten, klinieken en koepels

19/01/18 om 16:02 - Bijgewerkt op 23/01/18 om 11:10

Als gedelegeerd bestuurder leidde Peter Degadt Zorgnet-Icuro gedurende tien jaar. Hij kan een indrukwekkend palmares voorleggen. Toen de man begon, traden de Vlaams-christelijk geïnspireerde zorgvoorzieningen, de openbare instellingen en de universitaire ziekenhuizen in verspreide slagorde op. Op één decennium slaagde hij erin de drie koepels te verenigen. Sinds 1 januari heeft Margot Cloet, ex-kabinetschef van minister Vandeurzen, Peter Degadt opgevolgd. Zij heeft nu de touwtjes in handen bij Zorgnet-Icuro.

Afscheidnemend topman Peter Degadt: kabinetten, klinieken en koepels

Op de sofa. Van links naar rechts: Peter Degadt, Jo Vandeurzen en Maggie De Block. © -

500 mensen

Gisteren, donderdagavond, werd Degadt in de Handelsbeurs in Gent door meer dan 500 mensen uitgewuifd. Daarbij de hele fine fleur van de Vlaamse/Belgische gezondheidszorg. Onder meer noteerden we de aanwezigheid van de ministers Maggie De Block (Open VLD) en Jo Vandeurzen (CD&V), ex-minister Wivina Demeester (CD&V), voorman van het socialistisch ziekenfonds Paul Callewaert, medisch directeur bij de CM dokter Robert Van den Oever, dokter Bert Winnen, kabinetschef bij De Block, Riziv-topman Jo De Cock, hoofd van de FOD Volksgezondheid Pedro Facon enz. Uiteraard tekenden ook een hele rist politici, ziekenhuisdirecteurs enz. present.

Fusie

Overigens is Peter Degadt (64) getrouwd met een huisarts, Ria Follet, werkzaam in Deinze. De afscheidnemende gedelegeerd bestuurder was onder meer actief op de kabinetten van Gaston Geens, Daniël Coens , Wivina Demeester en eventjes Wilfried Maertens. Hij overwoog in de politiek te stappen maar deed het om familiale redenen uiteindelijk niet. Vervolgens ging Peter Degadt aan de slag als HR-directeur in de UZ Leuven om daarna de overstap te maken naar het AZ Sint-Lucas in Gent. Daar was hij jarenlang ziekenhuisdirecteur en realiseerde hij trouwens de fusie tussen een openbaar en een privé-ziekenhuis. In 2007 zette Degadt dan de stap naar het toenmalige Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI). De koepel veranderde van naam en werd Zorgnet. Op relatief korte tijd slaagde hij erin om het -veel kleinere- Verbond van Openbare Voorzieningen (VOV), het latere Icuro, te integreren. Het huidige Zorgnet-Icuro -waar nu trouwens ook de Vlaamse universitaire ziekenhuizen deel van uitmaken- was het eindresultaat.

Burkina Faso

Met als titel 'Met Peter op de Sofa' stond de bekende presentator Jan Hautekiet donderdagavond stil bij de belangrijkste kenmerken en talenten van Peter Degadt. Daarbij kon hij uiteraard op ruggensteun rekenen. Enerzijds via video-getuigenissen van mensen die de afscheidnemende afgevaardigd bestuurder goed gekend hebben - onder meer prof. em. Jan Peers, AK-columnist Guy Tegenbos en anderen - en via prominenten en intimi die in de zetel bij Peter Degadt plaatsnamen. Voor Hautekiet hen aan de tand voelde had Zorgnet-Icuro-voorzitter dokter Etienne Wauters onder meer al gewezen op het charisma, de zin voor dialoog enz. van Peter Degadt.

Naast leiderschap werd hij in de bloemetjes gezet als denker, 'plakker' (lees: levensgenieter), weldoener enz. Wat dit laatste betreft verwees mevrouw Degadt, dokter Ria Follet, naar een project in Burkina Faso waarvoor beiden zich sinds 2012 actief inzetten. Met name gaat het over de ondersteuning van een materniteit en een dispensarium in "een straatarme streek van een straatarm land."