Eerste zorgcampus in Vlaanderen is voor Lommel

18/10/18 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:14

Lommel krijgt de allereerste zorgcampus van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat artsen, apothekers, tandartsen, een revalidatiecentrum, zorgretailers, nog meer (para)medische diensten onder één en hetzelfde dak worden samengebracht. Het innovatieve bouwproject is Mudhoven gedoopt en zal 5.000m2 bedragen. In het project worden ook een 60-tal appartementen en stadswoningen opgenomen.

Eerste zorgcampus in Vlaanderen is voor Lommel

© -

De zorgcampus ligt vlak in het centrum van de stad waardoor de sociale binding met de stad niet verloren gaat en de bereikbaarheid groot is. Bovendien kan het project, zo het aanslaat, nog met 1.000 m2 worden uitgebreid.

Het voordeel van dit concept is dat alle zorgdiensten, in alle vormen en soorten, er in éénzelfde gebouw gevestigd zullen zitten. Zo kunnen ze nauw samenwerken en de patiënten dus op de meest optimale manier begeleiden.

"Door alle zorgdiensten op één locatie te centraliseren, moet de Lommelaar zich niet meer over de hele stad verplaatsen als hij of zij nood heeft aan bepaalde zorgfaciliteiten. Alles kan hier gecombineerd worden. Zo zou je na je bezoek aan de arts meteen naar de apotheek kunnen en van de oogarts recht de brillenwinkel kunnen binnenstappen. Alle zorgdiensten zijn naadloos op elkaar afgestemd Op die manier moet de auto ook minder van stal gehaald worden, met als gevolg dat Lommel een nog duurzamere stad wordt", zegt Jos Vanhoof, huisarts en mede-initiatiefnemer van het project

Het project voorziet ook 1.000 vierkante meter extra expositieruimte, waar zorgverstrekker Medusa Care zes keer per jaar een gezondheidsbeurs zal organiseren over verschillende thema's uit de zorgsector.

Meer dan alleen zorg

Daarnaast zal er op de site ook een kindercrèche voorzien worden naast de kleuterschool in de Kloosterstraat. Het project omvat verder ook een gevarieerde mix aan eengezinswoningen, appartementen en studio's, zowel gericht op jonge gezinnen met kinderen als op ouderen. Ten slotte is er ook nog een servicedienst die mensen zal bijstaan in het begeleid wonen.

Het publieke buitengedeelte zal over een groen park van 3.800 m2 beschikken, dat naast de speeltuin van de school zal liggen. In het park voorziet ontwikkelaar Kolmont trouwens ook een kinderspeeltuin. De hele site zal bereikbaar zijn via een doorsteek aan de Kloosterstraat en twee ingangen aan de Mudakkers. Drie overdekte ingangen zullen straks ook toegang geven tot de ondergrondse parking.

Publiek-private samenwerking

Het innovatieve bouwproject is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de stad Lommel en de Limburgse vastgoedontwikkelaar Kolmont, in samenwerking met zorgverstrekker Medusa Care, Abscis architecten, Plus Office architecten, Land Landschapsarchitecten, Arcade NV, vzw Mané, Assist en DCA NV. Op de locatie waar straks het hele project moet verrijzen, staat nu nog een oude, betonnen parking met daarnaast braakliggend terrein. Dit grootse project is een perfect voorbeeld van stadsinbreiding en zal dus de stadskern van Lommel intern versterken door in te zetten op verdichting van het centrum. Er komt geen uitbreiding van het centrum met een klassiek verkavelingsgebied.

"Het PPS-project past volledig in de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de stad Lommel. Met het nieuwe project willen we het voormalige 'dorpscentrum' versterken en transformeren tot een kwalitatieve leefomgeving, maar dan met de densiteit van een stad. Uiteraard doen we dit met respect voor de open ruimte, zodat we Lommel leefbaar houden en voldoende zuurstof kunnen blijven geven", zegt Peter Vanvelthoven, nu nog burgemeester van Lommel. Het is een mooi cadeautje dat hij achterlaat voor zijn opvolger, Bob Nijs (CD&V) die de burgemeesterssjerp van hem overneemt.

Ondergrondse rotatieparking

Bij het ontwikkelen van de campus is meteen ook gedacht aan de mogelijke verkeerscongestie die eruit zou kunnen voortvloeien. Het nieuwe project krijgt dan ook een ondergrondse rotatieparking met 250 parkeerplaatsen, die voor alle inwoners van de stad en de bezoekers toegankelijk zullen zijn. Belangrijk is dat door de nieuwe ondergrondse parking minstens de bestaande capaciteit van de huidige bovengrondse parking behouden blijft.

"Door de parkeerplaatsen ondergronds te brengen, wordt het project Mudhoven een volledig autovrije site. Dit bevordert de veiligheid in de stad en geeft de kinderen de kans om zonder zorgen in een groen park te kunnen spelen. Met dit project creëren we een nieuwe kwalitatieve woonomgeving, waar naast de zorgfuncties ook werken en wonen centraal staan.